Het verhaal van Lucas, de mula

30 april 2017

Mula, ezel… zo noemen de drugshandelaren in Brazilië hun loopjongens. Meestal zijn het nog kinderen, net van de lagere school af, ze zwerven op straat, op zoek naar wat geld en afleiding, dus ja, hebben ze een keus?

Lucas was zo’n mula. Rond zijn 12de werd hij door de traficantes, de volwassen drugshandelaren, geronseld in Vila Uniao in een wijk die geregeerd werd door criminelen. Lucas had het geluk dat hij niet lang daarna bij ASAS terecht kon, de Braziliaans partner van Power2Fly. Daar leerde hij dat hij ook andere keuzes kon maken in het leven. Keuzes tégen het gewelddadige milieu waar hij al zo jong in verstrikt was geraakt.

Maar Lucas had pech. ASAS ging naar een andere wijk; het werd in Vila Uniao zelfs voor hulpverleners te gevaarlijk. Beetje bij beetje viel de mula terug in zijn oude, gevaarlijke leven. Op zijn 15de handelde hij in drugs en ging hij zelf ook gebruiken. Vrienden van hem werden vermoord, Lucas zette zijn blik op oneindig. Hoe kun je nog ontsnappen aan het lot, als je vast zit op een doodlopende weg?

Op zijn 16de raakt Lucas betrokken bij een overval. De politie kwam en ging meteen schieten. Lucas probeerde een vriend te beschermen en sprong ervoor. Gelukkig gingen de kogels nergens heen, de politieman was uitgegleden. Maar de vriend van Lucas werd gepakt en zelf kreeg hij rake klappen. Twee weken kon hij zijn bed niet uit en daarna werd hij achtervolgd door angsten. ’s Avonds na acht uur durfde hij zijn huis niet meer uit. De politieman had gezegd dat hij hem zou vermoorden als hij hem nóg eens met drugs zou pakken.

Lucas verloor daarna nog drie vrienden en twee neven aan het drugsgeweld. Hij zocht een uitweg en dacht aan ASAS. Inmiddels werkt hij alle middagen als vrijwilliger bij ASAS. Elke dag krijgt hij geld om te kunnen lunchen en vanaf augustus gaat hij naar de avondschool. ASAS heeft hem ingeschreven. Lucas leeft weer, leert weer, helpt anderen door te vertellen over zijn fouten. Zijn toekomst ligt weer helemaal open, maar een ding weet hij zeker: hij zal nooit meer een mula zijn.