Nieuwsbrief april 2023

19 april 2023

Weet wat je geeft!

Geven én precies weten waar het geld aan wordt besteed: dat is het mooie van een donatie aan Power2Fly. Om je te inspireren zetten we in deze nieuwsbrief een aantal concrete plannen & doelen op een rij. Op een idee gekomen? Of denk je juist aan iets heel anders dan een project, bijvoorbeeld betere salarissen voor de leraren? Neem contact op met info@power2fly.nl. Elke hulp is meer dan welkom!

Het onderkomen nog mooier en duurzamer maken

ASAS zit nu al enige tijd in het nieuwe pand. Dat geeft ruimte en biedt perspectief voor de toekomst. De kinderen, het bestuur en de leraren zijn heel blij om daar te zijn. En elke keer worden er nieuwe stappen gezet: zo is onlangs het fiets- en renpad uitgebreid. Voor de duatlon lessen is er nu meer ruimte.

Wel lopen ze tegen wat kinderziektes en problemen aan:

Drinkwater: allereerst zijn er lekkages die nodig opgelost moeten worden. Maar nog belangrijker is dat de drinkwatervoorziening een flink gat in de begroting blijkt te slaan. Drinkwater wordt tot nu toe getapt uit grote plastic vaten die elke keer aangesleept moeten worden. Dat kost ongeveer 780 reais (145 euro) per maand voor 1000 liter water. Door filters en zuiveringsinstallaties te plaatsen, kunnen we die maandelijkse kosten fors terugdringen. Om dit op te lossen is er een investering nodig van 3.500 reais inclusief installatie. Dit komt neer op ongeveer 650 euro. Eens in de zoveel tijd moet er een een filter vervangen worden maar dat zijn niet de grote kosten.

Tuin: Verder zijn we samen met ASAS bezig om te kijken hoe we het stuk grond met “groene bestemming” (tuin, speeltuin, recreatiegebied, bomen) kunnen gaan ontwikkelen. Dit terrein moet voor de hele buurt toegankelijk zijn. Om dit effectief te doen, wordt ASAS bijgestaan door een bedrijf dat ze gratis helpt om een goed plan te ontwikkelen. Vast staat in elk geval dat er bomen herplant moeten worden. Het gaat om 180 bomen en de geschatte kosten daarvoor zijn 10.000 euro. Gelukkig hebben wij voor de speeltuin en de moestuin al geld van donateurs mogen ontvangen.

Energie: om de energiekosten te drukken en duurzamer te worden, willen ASAS en Power2Fly zonnepanelen neerleggen. Waarschijnlijk draagt de gemeente bij aan deze kosten.

Activiteiten uitbreiden (en voortzetten)

De kinderen gaan door met hockey, theater, duatlon, capoeira en beeldende vorming.
Ook komt er nu muziek bij en Engelse les. ASAS heeft zelf donateurs gevonden om deze lessen te bekostigen. Om de oudere groep betrokken te houden bij de activiteiten van ASAS moeten we ook iets aanbieden dat hen echt aanspreekt.

Zwemles: heel belangrijk voor kinderen die wonen op een eiland… We voeren momenteel gesprekken met de eigenaar van een zwembad.

Activiteiten voor de kinderen van 12-15 jaar: ASAS bezig voor deze groep jongeren activiteiten te zoeken die én interessant én leerzaam zijn. Extra vaardigheden kunnen ze altijd gebruiken! Hier enkele mogelijkheden:

  • Projeto Maker: hier leren de jongeren door middel van creatieve en technologische vaardigheden met robots te werken en met een 3D printer. Ook krijgen ze een basiscursus informatica. De kosten voor een leraar en een assistent zijn ongeveer 950 euro per maand.
  • Daarnaast worden de oudere kinderen gestimuleerd om zich in te schrijven voor een gratis online cursus van Instituto Mundo Melhor. Deze actie is geïnitieerd door twee betrokken donateurs. We willen dit graag structureel aanbieden. De cursussen zijn erop gericht kinderen een betere springplank te geven naar het werkveld.
  • Daarnaast willen we graag doorgaan met de lessen Beeldende Vorming. De kinderen leren verschillende technieken: daarbij gaat er vaak een wereld voor ze open. Bovendien vragen ze af en toe een gastdocent. De kinderen duiken echt in de wereld van de kunst. Ze leren anders werken, denken en kijken. Geschatte kosten: 400 euro per maand.

Verrassing!

Hoe leuk is het als er mensen langs komen; mensen die interesse hebben in de stichting. Zo kwam Dani van Gemert, een oud-vrijwilliger van ASAS, tijdens een reis even langs met een vriend. Hij was benieuwd hoe het nieuwe gebouw geworden was én wilde een paar oude bekenden verassen. Het leverde prachtige plaatjes op.

Pasen, altijd een feestje

Bij Pasen hoort iets vrolijks. En dit jaar zorgden schminck en paaseieren weer voor blije gezichten.
Dit feest viel samen met de laatste dag van een trouwe medewerkster: om haar studie te kunnen bekostigen moest ze kiezen voor een beter betaalde baan. We hopen dat ze met haar rugzak vol pedagogische kennis weer terug zal komen bij ASAS. Michele, veel dank voor jaren trouwe dienst.

Speciale donaties in de spotlights

We hebben weer een aantal prachtige donaties binnengekregen in de afgelopen tijd:

  • van BayWa Stiftung. Dat is de stichting van een groot bedrijf dat jaarlijks een benefietavond organiseert om goede doelen te steunen. Wij mogen zelf bepalen waaraan dit bedrag wordt uitgegeven.
  • van de stichting KaNS krijgen we 3 jaar lang een donatie die we mogen gebruiken voor iets wat met mobiliteit te maken heeft: de aanleg van het fiets- of renpad of een opbergplek voor de fietsen. Of misschien wel voor lessen fietsreparatie? We zijn dit nog aan het uitwerken.
  • een groep oud-Braziliëgangers (ze komen in Nederland nog steeds bij elkaar onder de naam Eurobras) doneerde het aandeel van een van de leden die overleed, aan Power2Fly.

Wil je ook een actie organiseren om geld in te zamelen? Neem contact op met info@power2fly.nl

Mee op reis?

Voor dit jaar zit de reis al vol: er is een groep oud-Braziliëgangers die graag samen teruggaat en dan ook ASAS wil bezoeken.
In 2024 gaan we weer! Wil je mee? Laat het weten!

Mocht je vragen hebben, mail dan naar info@power2fly.nl

Elke maand of elk jaar onze projecten steunen?

Elke vorm van steun is zeer welkom. Brazilië is duurder geworden en in ons nieuwe onderkomen is straks ruimte voor meer kinderen en jongeren. We zullen dus ook meer financiële armslag nodig hebben. Een mooi idee is om ons maandelijks of jaarlijks te steunen. Omdat wij een ANBI stichting zijn, zijn er mogelijkheden om het fiscaal aftrekbaar te maken. Meer weten? Stuur een mail naar penningmeester@power2fly.nl

Gelukskaartjes: altijd speciaal!

Bestel ze meteen en geef iemand anders een lintje!

Ze zijn er nog steeds! En wat is er mooier om weg te geven dan een cadeau waar iemand in Nederland én in Brazilië gelukkiger van wordt?

Het idee is simpel: we hebben kaartjes met 1, 2 of 3 gelukslintjes (voor € 15,- of € 25,- of € 50,-). Zo’n kaartje geef je weg aan jezelf of iemand anders. De opbrengst komt volledig ten goede aan de projecten van Power2Fly en dus… aan kinderen in Brazilië die onze hulp hard nodig hebben.

Er zit letterlijk en figuurlijk een prachtig Braziliaans verhaal aan de kaartjes vast: knoop een bandje om iemands pols, laat diegene een wens doen en als het bandje van de pols valt, gaat de wens in vervulling. Bestel er gerust meer dan één: dan kun je weer een heleboel geluk doorgeven.
Stuur een mail naar: info@power2fly.nl

Braziliaanse cadeaukaart

Tikkie en Social Media

Volg ons op Instagram, Facebook en LinkedIn. Hoe meer volgers, hoe meer naamsbekendheid!

Ook kunt u voortaan extra makkelijk geld overmaken. Druk op de onderstaande link, vul zelf een bedrag in en u steunt ons! Sneller kan het niet.
https://tikkie.me/pay/Power2Fly/27etam6TrTxd1dJ5N8z795